Prenatal

Tips voor een knus flesmomentje

Moeder- of poedermelk is écht de witte motor voor je baby en tot twaalf maanden het belangrijkste voedingsmiddel. Maak het voeden dus zo comfortabel en gezellig mogelijk, dat zorgt voor een blije mama en een dik tevreden baby. Bij borstvoeding heb je automatisch huid op huid contact, maar hoe maak je een flesmomentje extra knus en comfortabel voor jou en je baby?

Even rekenen: de eerste drie maanden drinkt jouw kleintje zo’n zeven of acht keer per dag. Dat zijn in drie maanden al meer dan zevenhonderd voedingsmomenten! Met het groter groeien zal je baby steeds efficiënter gaan drinken, waardoor er ook meer tijd tussen de voedingen komt. Toch blijven de voedingsmomenten een belangrijk onderdeel van de dag. En hoewel er veel tips over borstvoeding te vinden zijn, komt er bij het geven van een flesje ook best wat kijken.

Vind het beste flesje

Geef je niet vanaf het begin af aan een flesje maar weet je dat je hier wel binnenkort mee gaat beginnen? Bied dan elke dag een beetje (moeder)melk aan in een flesje om je baby te laten wennen. Begin zo rond de vijf weken met oefenen. Houd in je achterhoofd dat elke baby anders reageert. Geen paniek als je kleintje niet meteen uit de fles drinkt: een andere speen kan soms al verschil maken. Probeer het gewoon rustig uit, het liefst als je baby al wat in zijn buikje heeft.

Laat de baby happen

Net als bij borstvoeding is het ook bij flesvoeding een goed idee om je baby te laten wennen en ‘snuffelen’ aan de speen, voordat je kleintje begint te drinken. Ga dus rustig met de speen over de bovenlip, totdat je kleintje zijn mondje opendoet. Op deze manier bepaalt je kindje wanneer hij begint met drinken. Houd je kindje tijdens het voeden ietwat rechtop, zodat de voetjes lager zijn dan het hoofdje. Zo zorg je voor minder oprispingen.

Neem de tijd

Gebruik de voedingsmomenten om zelf ook een beetje tot rust te komen. Ga lekker zitten en ondersteun je armen met een voedingskussen. Geef je kindje pauzes tussen het drinken door en neem de tijd. Ook een flesje mag best een halfuur duren. Houd je baby daarna even rechtop voor een boertje, dat vermindert de kans op krampjes. Als je kindje stopt met drinken maar er zit nog wat melk in het flesje, laat het dan daarbij: baby’s kunnen zelf goed aangeven wanneer ze vol zijn.

Daar lust je baby wel pap van – of niet?

Veel ouders geven na een paar maanden een papflesje voor het slapengaan. Overleg met het consultatiebureau wanneer je hiermee begint en hoe je dit klaarmaakt. Helaas biedt een papflesje geen garantie tot doorslapen: om door te slapen moet je baby ‘leren’ zijn slaapcycli aan elkaar te koppelen en dat is een kwestie van gewenning en ontwikkeling.

Meer artikelen over Borst- en flesvoeding voor je baby

9 dingen die je van tevoren moet weten over borstvoeding

Borstvoeding geven – het líjkt zo simpel. Hongerige baby, tepel erin, even sabbelen = tevreden baby. Helaas is deze formule zelden van toepassing. Vooral...

Lees meer

Alles wat je wilt weten over borstkolven

Even over (borst)kolven.. we gokken zo dat je daar nog niet echt mee bezig bent/was tijdens je zwangerschap, maar niet geheel onbelangrijk! Wellicht weet...

Lees meer

Keep calm… Even over borstvoeding

De zwangerschapstest liegt niet: je bent zwanger! Waarschijnlijk ben je de eerste periode vooral bezig met fantaseren en leef je van echo naar echo:...

Lees meer