Prenatal

Seks na de bevalling: 5 tips van seksuoloog Astrid

Stocksy_txp2e4f1f7fPnL100_Small_856027

De eerste keer seks na de bevalling is best spannend. Ben ik er klaar voor? Gaat het pijn doen? Voelt het anders voor mij, of voor mijn partner? Om te zorgen voor een goede ‘aftrap’, heeft reporter Sanny seksuoloog Astrid Kremers om 5 tips gevraagd.

Voedingen, weinig slaap, onzekerheden over het nieuwe ouderschap: de eerste weken met een baby heb je een hoop aan je hoofd. En activiteit tussen de lakens is waarschijnlijk het láátste waar je aan denkt. Maar na een aantal weken merk je dat er meer ruimte komt voor andere dingen. Het leven met baby wordt steeds normaler en ook de behoefte aan intimiteit komt terug. Gelukkig maar: het grootste cadeau voor je baby is immers twee gelukkige ouders.

Het is zonde als de ‘eerste keer’ uitloopt op een vervelende ervaring. Seksuoloog Astrid Kremers – eigenaresse van haar eigen seksuologiepraktijk en aangesloten bij de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie (NVVS) – kan het niet vaak genoeg benadrukken: seks moet plezierig zijn voor allebei. Hoe pak je dit aan? Vijf tips!

  1. Maak tijd voor elkaar.

Astrid: “Voordat de baby er was had je waarschijnlijk al een vol leven. Nu je een baby hebt, gaat daar een groot deel van je tijd heen. Je moet dus inleveren op andere vlakken. Als jullie na het krijgen van een baby nog net zoveel werken, tijd besteden aan het huishouden en aan sociale afspraken: waar gaat dan minder tijd heen? Naar jezelf en elkaar. Terwijl dit juist ontzettend belangrijk is. Het begint ermee dat je zelf lekker in je vel zit, en vervolgens moet je tijd maken voor elkaar. Prioriteiten stellen is belangrijk: wat je aandacht geeft groeit. En misschien is het huis dan iets minder opgeruimd.”

  1. Seks is niet per se gemeenschap

Astrid: “Als we het hebben over seks, denken we vaak alleen aan gemeenschap, aan ‘het’ doen. Dat is zo zonde. Gemeenschap is sowieso al niet de meest adequate manier om een vrouw te stimuleren. Na de bevalling kan penetratie ook nog eens pijnlijk zijn, zeker als je niet ontspannen en opgewonden bent. Wist je dat angst voor pijn de opwinding remt en de bekkenbodemspieren aanspant? Als je dan toch gemeenschap hebt, kan de huid bij de ingang van je vagina geïrriteerd of beschadigd raken. De kans is groot dat je de volgende keer nóg banger bent voor pijn. Bouw penetratie dus langzaam op. En gelukkig is seks zoveel meer. Zoenen, erotische massages, stimulatie van de clitoris. Experimenteer en varieer daar mee en laat je niet wijs maken dat het dan geen seks is.”

  1. Begin wanneer het goed voelt voor jullie

“Ongeveer zeven weken na de bevalling ‘mag’ gemeenschap medisch gezien weer. Dit is natuurlijk absoluut geen regel. Wacht totdat je er allebei lichamelijk en geestelijk klaar voor bent.”

  1. Deel je wensen

“Wil je wel intiem zijn, maar nog geen gemeenschap? Of dit heel rustig proberen omdat je toch angstig bent? Deel je gevoelens en praat met elkaar. Dat is echt belangrijk. Alleen zo komt je partner te weten wat je wil en waar je eventueel tegenaan loopt.”

  1. The devil is in the details

“Soms kunnen subtiele veranderingen in het dagelijks leven al een verschil maken. Begroet elkaar bij thuiskomst met een kus. Eet samen en vraag naar elkaars dag. Nu de baby er is, ziet je huis er waarschijnlijk anders uit. Er staan een hoop babyspullen in de woonkamer en misschien slaapt je baby naast jullie bed. Zorg tóch voor romantiek en steek regelmatig wat kaarsjes aan tijdens het eten, of als de baby op bed ligt. Laat de televisie af en toe voor wat het is en richt je aandacht op elkaar. Creatief met tijd omgaan is extra belangrijk. Zijn jullie net een beetje in de mood maar wordt de baby wakker? Maak hier geen punt van: pak de draad op een ander moment gewoon weer op. Als je er maar plezier in hebt!”

Extra tip van Astrid:

Vergeet niet dat je vrij snel na de bevalling weer vruchtbaar bent. Ben je niet meteen klaar voor baby nummer twee, zorg dan eerst voor een passende vorm van anticonceptie. (Overleg dit met je huisarts.)

Willen jullie graag eens praten met een seksuoloog? Op de website van de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie (NVVS) vind je een register met seksuologen in Nederland aangesloten bij de vereniging. Astrid Kremers heeft ook een boek geschreven: Aandacht voor seks.

Meer artikelen over Relatie en leven

Deel jouw geluk met Moeders voor Moeders

Wist je dat in Nederland maar liefst één op de zes stellen te maken krijgt met vruchtbaarheidsproblemen? Samen met Moeders voor Moeders kun jij...

Lees meer

Voor het eerst alleen met je baby? Voel je niet schuldig over deze 5 dingen

Je bent voor het eerst alleen met je baby na de kraamweek. De kans bestaat dat je ’s avonds huilend op de bank zit...

Lees meer

5x tips om alle mama’s (to be) in het zonnetje te zetten

Alle partners opgelet: op zondag 10 mei is het weer Moederdag. Dé dag waarop alle mama's extra in het zonnetje gezet mogen worden. Wij...

Lees meer