Prenatal

Hoezo, je relatie verandert na een baby? Alleen maar op deze 6 manieren…

Nooit meer seks, kibbelen over wie de luier verschoont – je had vast al wel wat doemscenario’s gehoord voordat jullie wonder was geboren. Toch was het je ook opgevallen dat stellen elkaar opeens met zo’n innig tevreden glimlach aan konden kijken, allebei apetrots op een boertje van De Spruit. Hoe verandert je relatie precíes na het krijgen van een baby? Wij maken de balans op: 3 keer positief, en 3 keer negatief!

Laten we positief beginnen…

1. De driehoek

Zo’n mini-mensje dat jullie samen gemaakt hebben is gewoonweg fantastisch. Daar kan geen romantisch weekend, diamanten ring (hoewel… hoeveel karaats hebben we het precies over?), bos rozen, strandwandeling of zonsondergang tegenop. Jullie zijn voor altijd verbonden, in een soort driehoek van liefde (nee, geen driehoeksverhouding, dat is iets heel anders). En het mooiste is, dat je in De Spruit de ene keer jezelf terug ziet, en de andere keer je partner. De twee meest fantastische mensen ooit, verenigt in een nog geweldiger nieuw mensje. Een soort dubbelop Verkade Droste effect. Goed, je snapt het idee, toch?

2. Team up!

Vang! Terwijl jij de luier toegooit, vangt je partner ‘m met één hand op en houdt hij in de andere hand De Spruit vast, klaar om de deur uit te gaan. Vooruit, voor sommige partners duurt het wat langer voordat ze net zo ver vooruit denken als jij, maar als het eenmaal zover is… zijn jullie een dreamteam! Samen De Spruit naar bed brengen, samen vliegtuigje spelen voor extra harde ‘Bbbbrrrooeemmms’, en achteraf samen napraten over alle leuke dingen die jullie Spruit vandaag weer heeft gedaan (pas op, doe dit alleen sámen en val anderen er niet mee lastig) – heerlijk.

3. Hoera! Een avondje uit!

Pre-baby genoot je ook heus wel van een avond uiteten met je partner, maar omdat het nu veel minder vaak gebeurt, is het ook extra speciaal. En dat is best lekker, een soort extra mindful; écht in het moment en meer van dattum. Want, wat een genot eigenlijk: iemand die naar je tafel toekomt om je een glas wijn in te schenken. Of om je partner in de ogen te kunnen kijken zonder onderbroken te worden bij een hongerige Spruit. En ja, je gaat het eerste uur alleen maar over De Spruit praten en op je telefoon kijken of de oppas nog niks heeft gestuurd. Maar daarna kan het opeens maar zo zijn dat het even voelt als pre-baby tijdperk. En hoor je weer ’s van elkaar hoe het écht gaat. Totdat jullie De Spruit allebei te veel missen, je ontplofte borsten hebt of je gewoon omvalt van de slaap, en naar huis rennen, om half tien precies. Geeft ook niks.

Dit is íetsje minder…

1. Je gaat niet meer van bil

Nou ja, zeg nooit nooit, maar de eerste maanden komt het er bar weinig van. En die maanden daarop ook niet. Zelfs als je baby wel een soort achtste wereldwonder is en met 7 weken al twaalf uur achterelkaar slaapt, ben je gewoon zó moe. Ouderschap, werk, hydrofiele doeken wassen, je suf genieten van De Spruit – het gaat je allemaal niet in de koude kleren zitten.

2. Je kibbelt over dingen die je nóóit van tevoren had kunnen bedenken

Slaapschema’s, wel of geen plastic speelgoed met geluid, je man die opeens een beetje slagroomijs aan je baby geeft, laten huilen of niet… je kibbelt over van alles en een beetje meer, het liefst midden in de nacht, als jullie op je állerliefst zijn. En dat kan gerust een jumbo portie kibbeling zijn af en toe. Want van slaaptekort en een Spruit met krampjes word je niet echt aardiger. Ach ja, je bent het zo weer vergeten. Bied de volgende ochtend allebei braaf je excuus aan, want goedmaak seks op de ontbijttafel is niet meer aan de orde. En zo houd je het toch gezellig.

3. Opeens ligt jullie eigen opvoeding onder een vergrootglas

Je wist misschien al dat zijn moeder hem al met zes maanden flesjes gevuld met appelsap gaf, of geroosterde bammetjes met suiker, maar daar kon je altijd wel om lachen. Ha, ha, ja, en het wordt een hard gelach als je na een papadag bij thuiskomst zélf flesjes met restjes appelsap op het aanrecht ontdekt. Welke verschillen in opvoeding gaan jullie nog meer tegenkomen? Opeens ligt jullie achtergrond onder een vergrootglas en moet je telkens samen om de tafel: wat doen we als De Spruit weigert te eten? Wat doen we als De Spruit een driftbui heeft in het openbaar? Wat doen we als De Spruit snoep eist? En wat zeggen de experts dan? Blijven praten! Altijd een team vormen! Voor je het weet begrijpt De Spruit precies wáár hij wat moet halen. Mama voor extra Nijntje koekjes. Papa voor extra boekjes lezen voor het slapengaan. Echt, die kleintjes bedenken deze strategieën allemaal ’s nachts, als jij denkt dat ze lekker slapen. Niet paranoïde worden nu, maar gewoon samen met je partner een front vormen. Je kan het!

Meer artikelen over Relatie en leven

Deel jouw geluk met Moeders voor Moeders

Wist je dat in Nederland maar liefst één op de zes stellen te maken krijgt met vruchtbaarheidsproblemen? Samen met Moeders voor Moeders kun jij...

Lees meer

Voor het eerst alleen met je baby? Voel je niet schuldig over deze 5 dingen

Je bent voor het eerst alleen met je baby na de kraamweek. De kans bestaat dat je ’s avonds huilend op de bank zit...

Lees meer

5x tips om alle mama’s (to be) in het zonnetje te zetten

Alle partners opgelet: op zondag 10 mei is het weer Moederdag. Dé dag waarop alle mama's extra in het zonnetje gezet mogen worden. Wij...

Lees meer