baby erop uit Featured fun

Wij gaan dagelijks met de kinderen naar buiten

Partou BeeldbankShoot Nov 2016
Marlies werkt al twaalf jaar als pedagogisch medewerker. In deze blog geeft ze je een kijkje in de keuken van kinderdagopvang Partou, waar zij werkt. Ze geeft tips over de ontwikkeling van baby’s, vertelt over leuke activiteiten en legt uit wat werken met kinderen elke dag bijzonder maakt.  In deze blog vertelt Marlies over lekker naar buiten gaan.

Als ik vraag wie er naar buiten wil, gaan altijd alle handjes omhoog. Regen, kou of hagel zijn voor kinderen geen redenen om binnen te blijven. Ook niet voor mij! Buitenspelen is bij ons op de opvang onderdeel van het dagritme. Ik vind het heerlijk om elke dag een frisse neus te halen.

‘Op zoek naar de herrufst’

Bij Partou hebben we 300 inspiratiekaarten met de thema’s ‘Muziek’, ‘Bewegen’ en ‘Naar buiten’. Onlangs hebben we een activiteit met het thema ‘Naar buiten’ gedaan. We gingen op zoek naar de herfst. “Herrufst!”, roept Pieter. “Wat is dat nou?” Ik pak een boek over seizoenen en we bekijken de bladzijden met diverse bladeren. We benoemen de kleuren; oranje, geel, groen en bruin. We zien afbeeldingen van wolken met wind en allerlei schatten uit de natuur zoals dennenappels, eikels en kastanjes.

Al snel trekken we onze jassen en laarzen aan om het plein op te gaan. We gaan kijken of we daar de herfst kunnen vinden. Pieter vindt een mooi geel blaadje, maar géén herfst zegt hij nog. “Herrufst… waar zit je?” speel ik mee. Eenmaal binnen leggen we de verzamelde bladeren op tafel en mag iedereen twee blaadjes uitkiezen die hetzelfde zijn. Wanneer ik de kinderen vraag of ze denken de herfst gevonden te hebben, krijg ik als antwoord; “Ik denk het niet!” Ik wijs ze op alle mooie bladeren die voor hun liggen. “Dat komt door de wind, dat is niet de herfst!”, roepen ze in koor. “Laat maar waaien.”, denk ik.

partou-in-de-natuur

Kinderen genieten meer

Buitenspelen beslaat bij ons veel meer dan alleen op het plein spelen of op zoek gaan naar de herrufst. Zo gaan we regelmatig met de baby’s wandelen. Met de dreumesen en peuters voeren we vaak de eendjes bij de vijver, gaan we met de bolderkar naar de speeltuin of maken we gewoon een wandeling om een frisse neus te halen. Kinderen vinden buiten overal mooie dingen om te verzamelen of te bekijken. Ze hebben veel beter oog voor detail dan wij volwassenen. Zo wijzen ze mij op vogels in de lucht, een blaadje met een bijzondere vorm, een spinnenweb in de heg of kleine kriebelbeestjes aan de voet van een boomstam.

Alleen maar voordelen

Buitenspelen betekent voor kinderen vrijheid. Het is hun moment. Daarnaast is het goed voor hun ontwikkeling. Een speelplek buiten biedt kinderen de gelegenheid om andere leeftijdgenoten te ontmoeten en samen te spelen. Hiermee trainen ze hun sociale vaardigheden. Zowel de jongste als de oudste kinderen willen bij ons op de opvang het liefst klimmen, klauteren, hutten bouwen en verstoppertje spelen. Dit is allemaal weer goed voor de motorische ontwikkeling. En door met natuurlijke materialen uit de natuur te spelen, wordt ook nog eens hun creativiteit uitgedaagd. Volgens mij zijn dit genoeg redenen om dagelijks met de kinderen naar buiten te gaan.

Partou kinderopvang

Partou kinderopvang heeft ruim 300 vestigingen in Nederland. Bij Partou is elke dag bijzonder. Een knuffel, een lief woordje, samen muziek maken of met z’n allen buitenspelen, maakt dat geen dag hetzelfde is. Maar Partou heeft nog veel meer te bieden. Zo helpen we baby’s met hun motorische ontwikkeling, ontdekken peuters hun talent tijdens een dans- of judoworkshop, ontpoppen bso-kinderen zich tot ware Hollywoodsterren en gaan ze op avontuur met de Natuurbus. Ontdek meer Partou!

dit vind jij vast ook leuk!

geen reacties

laat hier je reactie achter!