Prenatal

Een lange reis met een baby of peuter: de ultieme gids met tips & trucs

Joepie, jullie vliegen deze zomer als gezinnetje naar Spanje, Turkije of misschien wel nog een stuk verder. Of je tuft richting Zuid-Frankrijk voor een paar weken op de camping. Hoe dan ook: je kijkt er naar uit. Het zou alleen wél fijn zijn als je de lange reis kon overslaan. Gelukkig heeft ervaringsdeskundige Sanny tips verzameld voor een lange reis met een baby of peuter: bijvoorbeeld een lange autorit met een baby, of vliegen met een dreumes. Hier zijn de ultieme reistips voor kindjes tussen de 0 en 3 jaar!

Fijn, 20 uur vliegen

Inmiddels zijn we als gezin met ons kleine monster van (nu) bijna 2 jaar, drie keer vanuit de Verenigde Staten – waar wij op dit moment wonen – naar Amsterdam gevlogen. Dat betekent: eerst 2 uur rijden naar het vliegveld (I know), áltijd twee vluchten van totaal meestal een uur of 17. Niet per se een hobby, maar deze zomer gaan we het voor de vierde keer doen en echt: het kán. Ook een lange autorit (5 uur rijden betekent in de VS nou eenmaal ‘om de hoek’) ga je overleven. Ik heb wat trucs verzameld along the way, en die deel ik graag hieronder!

Tips voor een lange reis met een baby

Je kindje is nog klein is: tussen de 2 en 4 maanden

Mijn eerste tip als je kindje echt nog klein is: stap in dat vliegtuig naar de Canarische Eilanden, of een andere verre bestemming! Vliegen is een stuk makkelijker met een baby die nog comfortabel in je armen past. Daarbij is je baby allang blij als hij tegen een van de ouders kan aanschurken, met een flesje of tepel in de buurt. Gelukkig slapen ze ook nog een groot deel van de dag en niks lekkerder dan het ruisje van een vliegtuig op de achtergrond. Kortom: ga!

Tips voor een vliegreis met een baby:

  • Flesjes maken: je mag maar 100ml warm water meenemen door de douane, maar je kunt daarna een waterflesje vullen in de toiletten of bij de waterfonteintjes. Warm water kun je altijd vragen bij een van de restaurants. Voor langere vluchten is er water aanwezig in het vliegtuig. Ook kun je altijd warm water krijgen aan boord.
  • Neem wegwerp verschoningsmatjes mee, want niemand weet hoe vaak de commode in een vliegtuigtoilet wordt schoongemaakt.
  • Neem een extra setje kleding mee voor je baby en eventueel ook een schoon shirtje voor jezelf (dan hoef je na een boertje niet nog uren in de zure lucht te zitten).
  • Geef je kindje iets te drinken tijdens het opstijgen, dat helpt voor de oorpijn (overigens gaf onze zoon nooit een kik tijdens het opstijgen of landen, dus maak je er niet te druk om).
  • De draagzak is ideaal voor op het vliegveld (je bent lekker compact) en ook in het vliegtuig kun je hierin je kindje in slapen wiegen in een hoekje vooraan of achteraan het toestel.
  • Je kunt een autostoeltje inchecken en meestal ook een kinderwagen. Op de website van je vliegmaatschappij vind je altijd een pagina met uitleg over reizen met een baby.
  • Voor een langere vlucht kun je een baby bassinet reserveren (een wiegje in het vliegtuig). Dit moet je vooraf bespreken met de klantenservice van de maatschappij. Je doet er ook goed aan om dit bij de gate nogmaals te checken. Wel is het vervelend als je te maken krijgt met turbulentie: dan moet je baby eruit en op schoot.

In de auto:

  • Als je echt een lange rit gaat maken is het fijn om een Maxi Cosi reiswieg te huren. Hierin kan je kindje plat liggen en hij voldoet aan alle veiligheidseisen. Je kunt een reiswieg huren op onder andere reiswieg.nl.
  • Stop regelmatig (om de 2 uur) voor wat frisse lucht, of een voeding (doe dit niet op de achterbank zonder dat je kleintje in de gordels zit!). De truc is vooral om niet te veel haast te hebben en desnoods ergens te overnachten. Zo is het voor iedereen plezieriger.
  • Zorg wel voor voldoende water als je onverwachts in de file komt, zodat je altijd een flesje kunt maken of zelf genoeg kan drinken als je borstvoeding geeft.

Tips voor een lange reis met een baby of dreumes

Je kindje is tussen de 4 maanden en 1 jaar

Kijk, nu wordt het interessant: je kleintje gaat hapjes eten, kruipen, en misschien al stapjes zetten. Hoe overleef je een reis met een beweeglijke baby of dreumes?

Tips voor een vliegreis met een dreumes:

  • Neem voldoende hapjes mee voor onderweg. Ook ‘gezonde’ knabbeltjes speciaal voor kleintjes zijn ideaal om je kindje bezig te houden. Zoek naar maaltijden in knijpzakjes en neem zo min mogelijk glazen potjes mee (want zwaar).
  • Neem wegwerp slabbetjes en lepeltjes mee. Ook handig: een extra plastic zakje voor gebruikte lepeltjes en vorkjes, zodat niet je hele tas vies wordt.
  • Geef je kleine een nieuwe (interactief) speeltje op het vliegveld. Zo is hij gegarandeerd een paar uurtjes zoet.
  • Als je kindje een dutje moet doen in het vliegtuig: neem een luchtige doek mee om je kindje een beetje te bedekken of een draagzak die je kunt afsluiten, en vergeet de favoriete slaapknuffel niet. Een app met slaapliedjes of een kabbelend beekje kan ook helpen om andere geluiden te dempen. Bijvoorbeeld Baby Relax Sleep Pro.
  • Als je kleintje al af en toe een video kijkt: download ook wat speciale kinder-apps of filmpjes via Netflix op je telefoon of tablet, zodat je kunt kijken zonder internetverbinding.

Tips voor een lange autorit met een dreumes:

  • Veel tips hierboven gelden ook voor in de auto. Laat een van jullie naast je kleine zitten zodat je niet telkens achterom hoeft te kijken.
  • Zeker met een beweeglijke baby of dreumes is regelmatig stoppen nog belangrijker.
  • Neem de slaapjes in de auto serieus. Zorg dat jullie niet hoeven te stoppen als het tijd is voor een dutje. Hang een doek voor het raam naast je kleine, geef ‘m z’n knuffeltje en benut deze tijd zo goed mogelijk (en bid naar de slaapgoden voor een dutje van minstens 2 uur).
  • Ga met een uitgerust kindje op pad: je zult zien dat hij een dag reizen een stuk beter aankan.

Tips voor een lange reis met een dreumes of peuter

Je kindje is tussen 1 en 3 jaar

De moeilijkste leeftijd om te vliegen of een lange autorit te maken met je kindje is waarschijnlijk net vóórdat hij echt een langere film kijkt op je tablet, en net nádat hij kan lopen. Toch merkten wij dat het ook op deze leeftijd best meeviel. Neem de tips hierboven mee, en lees deze extra tips:

  • Vliegvelden zijn de ideale plek voor je kleine om nog wat meters te maken voordat hij ‘opgesloten’ zit.
  • Voor kindjes vanaf 2 jaar kun je vaak al leuke interactieve ‘speelboeken’ krijgen, bijvoorbeeld van VTech (pas wel op met dingen die veel herrie maken als je gaat vliegen).
  • Als je geen extra stoel geboekt hebt voor je kindje onder de 2 jaar, vraag dan gewoon bij de gate of er toevallig een stoel ergens vrij is, zodat jullie drie stoelen op rij kunnen krijgen. Ze doen vaak niet al te moeilijk over een stoelendans. En niet geschoten is altijd mis, toch?
  • Is je kindje bijna 2 en ga je een lange vliegreis maken? Overweeg dan om die extra stoel wél te boeken (tot 2 jaar is dit niet verplicht). Een vliegreis met een bijna-peuter op schoot is echt geen pretje.

Laatste tip voor de ouders…

Relax! Blijf zen en probeer er het beste van te maken. Daarnaast vindt een kindje het gewoon reuze gezellig om een paar uurtjes met z’n ouders door te brengen: zie het als family time. Er komt vast een moment dat je kleine het zat is en dat is ook oké: aan alles komt een eind!

Heb jij nog tips voor een lange reis met een kleintje?

Meer artikelen over Samen op pad

Zo kies je een kinderwagen die bij jou past

Hoera! Je bent zwanger. Uit die lange uitzetlijst van spullen die je nodig hebt, is er in ieder geval één ding waarvan je zeker...

Lees meer

Welkom in onze wereld

Als er een kleintje komt, gaat er een wereld voor je open. Gelukkig ben je niet de enige en zijn al vele ouders jou...

Lees meer

Erop uit met de kleine: 7 tips

Wanneer je erop uit gaat met de kleine, kan het nog wel eens gebeuren dat het eindigt in één grote chaos. Oeps! Daarom zetten...

Lees meer