Featured fun life & love

10 dingen die alle jongensmama’s zouden moeten weten

jongensmama
Als jongensmama weet ik als geen ander wat er in de jongenswereld leeft. Ik heb namelijk niet één, niet twee, maar drie (!) van die testosteronbommen in huis. Mijn man in dit geval even achterwege gelaten.

Tien jaar geleden was ik overtuigd dat ik een echte meisjes mama zou worden. Ik zag mezelf al mooie lange lokken vlechten en heerlijk shoppen met mijn dochter. De werkelijkheid bleek anders, drie zoons in huis hebben is heftig, leuk en ontzettend druk… Wow, wat kan ik genieten van die echte jongens dingen. Hun uitspraken, de ‘coolness’ die ze van nature bezitten. Een jongensmama zijn is zo ontzettend leuk.

Trots als een pauw kan ik mezelf tien jaar later zelfs niet eens meer voorstellen als meisjes mama. Gek hoe dingen soms kunnen lopen…

#1 Jongens maken alles kapot

Jongens maken alles kapot; broeken, elkaar, hun knieën. Geloof mij: alles kan kapot! Ze zeggen dat het overgaat, je moet alleen wat jaren geduld voor hebben.

#2 Boys don’t like fashion

Jongens houden over het algemeen niet van fashion, het moet vooral lekker zitten tijdens ravotten en spelen. Als jij een fashionmama bent, zorg dan dat je het er met de paplepel ingiet, anders wordt het nooit wat. Zo heb ik mijn zoons toch echt wel modebewust gekregen. Een tip; koop jongenskleding nooit te groot want als de kleding eindelijk op maat is, zit er allang een niet-uitwasbare vlek, scheur of gat in.

#3 Gel, heel veel gel..

Als hun haar maar goed zit…. Ga alvast maar sparen of sluit een lening af voor alle potten gel die er doorheen gejaagd worden (en dan denk ik nog maar even niet na over alle scheermesjes die er over tig jaar aangeschaft mogen worden). Het huis is namelijk te klein als de haren niet goed zitten. Als we na een drukke ochtendspits op de fiets erachter komen dat één van de drie zijn haren niet gedaan zijn, dan kunnen we rechtsomkeert naar huis.

#4 “Zitten tijdens het plassen”

“Zitten tijdens het plassen” wordt je lijfspreuk! En ondanks dat ik het zo’n 10x per dag herhaal, lijken ze het niet te willen horen. Je had Guus als mini mannetje op zijn teentjes moeten zien staan… Hij kon zijn pielemans nog maar net over de toiletrand leggen, maar hij zou nét als zijn grote broers staand plassen.

#5 Stoeien

We hebben geen speelgoed nodig, het favoriete speelgoed van mijn jongens is namelijk stoeien! Als ze langs elkaar lopen geven ze elkaar gewoon éven een duw. Uit het niets elkaar tackelen is de normaalste zaak van de wereld. Ook ik moet het vaak ontgelden en fungeer meer dan eens als boksbal voor één, of nog leuker, alle drie de jongens. Rollen over de grond, schoppen, slaan of iets te onhandig knuffelen; het spelletje stoeien eindigt altijd met een huilend kind. Als ik stoeien net zoals een iPad eens voor straf zou kunnen afpakken dan lag “stoeien” hier in huis iedere dag op de kast.

#6 Een all risk verzekering voor boys? JA graag!

Verhoog je ziektekostenverzekering maar alvast, want met jongens zit je vaak bij de dokterswacht of EHBO. Thom (10) de oudste is de rustigste van de drie, maar ook hij heeft inmiddels al drie flinke littekens in zijn gezicht en zijn voortand heeft het melkgebit niet overleefd. Guus de jongste is een echte wildebras, die gebruikt zijn hoofd als stootkussen en hierdoor hebben we al meerdere malen wekadvies moeten opvolgen en zelfs nachtjes in het ziekenhuis mogen doorbrengen. Zijn voorhoofd voelt inmiddels aan als een maanlandschap, maar dat mag de pret niet drukken.

#7 Jongens eten als beren

Hongerige mannetjes. Iedere ochtend sta ik 13 boterhammen te smeren voor de lunchtrommeltjes (ooit gaan ze het zelf doen!). Ze eten inmiddels meer avondeten dan ik en kunnen daarna met gemak nog een heerlijk toetje naar binnen werken. En dan nog weten ze het te presteren om tijdens het naar bed brengen te zeggen dat ze honger hebben! Waar laten ze het? Hoe gróót gaan ze worden?

#8 Jongens en lego… onafscheidelijk

Jongens en LEGO. Ik ken niemand (jij wel?) die jongens heeft en geen enkel legoblokje in huis heeft. Lego ligt overal, en dan bedoel ik ook OVERAL. Begrijp me niet verkeerd, ze spelen er graag mee, maar moet het in mijn bed liggen? Slaapdronken loop ik op blote voeten over de gang en stap dan op zo’n minuscuul legoblokje, au! Dit speelgoed gaat mee in bad, mee naar het toilet, of nog leuker wordt in hun broekzak gestopt zodat ik het later in de wasmachine terug vind. Jongensspeelgoed neemt langzaamaan bezit van ons huis.

#9 HERRIE!

Lawaai, volume, schreeuwen. Jongens maken herrie. Alles gaat met veel bombarie, geluid en power. Als ik thuis kom, hoef ik me nooit af te vragen waar de jongens uithangen. Ze zijn altijd luidruchtig aanwezig.

#10 Maar het allerbelangrijkste…

Wedden dat jij als jongensmama na het lezen van nummer 1 t/m 9 het allerbelangrijkste mist? Jongens houden van knuffelen met hun moeder, zijn zo eerlijk dat mijn hart vaak overstroomt van liefde voor mijn boys. De liefde die ik van ze ontvang maakt de keren dat het toilet overstroomt meer dan goed, en is nog  intenser dan de momenten dat ik weer bij de EHBO zit… Ik ben echt dol op mijn zoons en hun echte jongensstreken.

Ben jij ook zo gek op jouw jongens en hun jongensstreken? Laat het ons weten!

Lees ook: 5x cadeautips voor kleine macho’s >

dit vind jij vast ook leuk!

7 Comments

 • Reply
  Charlene Ramdihal
  10 januari 2017 at 21:39

  Hoi,
  Ik kan me helemaal vinden in jou punten!

  Echte jongens mama met als ik ?

  Gr Charlene

 • Reply
  AnneMarije
  10 januari 2017 at 22:20

  Hoi Manon..
  Hier mama van drie fantastische ventjes…
  (Ook altijd gedacht dat ik moeder zou worden van zeker 1 meisje haha)
  Lode van bijna 6, Boet van net 4 en Rif van net 1….
  Ik had het verhaal nog niet gelezen en begon het gelijk voor te lezen aan mijn man…
  Bij elk punt begon hij te lachen en maakte de zin af (ondanks dat hij het nog niet gelezen hád)…
  Zo onzettend herkenbaar….
  En het mooiste van alles…. Bij punt 10 kreeg ik gelijk tranen in mijn ogen…
  Want inderdaad wat een liefde zit er in die kleine Kroel armpjes van onze drie lieve mannetjes…..

  En wat omschrijf en schrijf je het onze trend leuk, eerlijk en herkenbaar…..

  • Reply
   Nikki
   11 januari 2017 at 07:00

   Leuk AnneMarije.
   Ik lees zomaar ineens je reactie er tussen ! Leuk drie zoons alweer. Ik wist t van 2. Ik hoop dat je onwijs gelukkig bent met alle mannen. Groetjes Nikki

 • Reply
  Ineke
  10 januari 2017 at 22:50

  Haha hier ook een jongens mama. 2 zoons maar inmiddels 21 en 14 jaar. Moeders het wordt rustiger kan ik jullie beloven. De oudste was echt erg en zat ons zelfs boven op de kast in de kamer, smeerde alles onder de vaseline (bed en vloer en zichzelf) gooide 5 liter badschuim in het badwater. Gevolg: badschuim kwam zelfs in het toilet nog weer naar boven. Beide armen tegelijk gebroken. Nou dit was nog maar een klein gedeelte. En toch zat hij het liefst bij mij op schoot te knuffelen en samen liedjes zingen. Hij werkt inmiddels al een half haar als verzorgende IG er en is een gewone rustige lieve jongen. Ik gebruik altijd van beide erg genoten op dank de enorme dr8kte die ze konden veroorzaken. Maar ze worden in de loop der haren rustiger. Houdt moed???

 • Reply
  Shirley Meijer
  11 januari 2017 at 19:55

  Ook hier een jongens mama . Joshua van 6 en Michael van 5. Omdat ze maar 15 maanden schelen van elkaar is het altijd wel lol in huis. En inderdaad die lego blokjes overal en het stoeien met elkaar. En dan de heerlijkste knuffels die je maar krijgen kan.

 • Reply
  Jennifer
  12 januari 2017 at 02:29

  Hoi Manon,
  Als moeder van twee jongens heerlijk herkenbaar en ik kan het vergelijken want ik heb ook twee meiden. Wat mij betreft ben je nog 1 punt vergeten en dat zijn de complimentjes die je van jongens krijgt. Vandaag nog, toen de kapster geweest was, zei ons drie jarige knulletje: mama wat zie je er mooi uit.

 • Reply
  K
  15 oktober 2017 at 08:10

  Na een weekend vol irritante jongensstreken, zakt de moed me even in de schoenen. In elkaars kleding knippen, schoenen op het dak gegooid, op tafel getekend en spullen in de uitlaat van de motor gepropt. Arghhh. Dus ff googelen op jongensstreken om mezelf gerust te stellen kom ik op deze blog uit. heb ik het niet zelf geschreven?? Ook mijn zoons heten Tom (ook voortanden kwijt) & Guus (ook de jongste en wildebras)! Maar 2 testosteronbommen vind ik voldoende, dus geen Mees hier☺️

 • laat hier je reactie achter!